Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Vaaliteemat

Vaaliteemat

Tutustu myös Vasemmiston valtakunnalliseen vaaliohjelmaan täältä: Vasemmistoliiton vaaliohjelma

Kuva: Siru Heikkilä

Joka yhdeksäs eliölaji Suomessa on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Joka toinen suomalainen luontotyyppi on uhanalainen. Ongelmat ovat vastaavia suuressa osassa maailmaa. Jopa miljoona eliölajia uhkaa kadota kokonaan maapallolta tässä koko maailmanhistorian nopeimmassa sukupuuttoaallossa. Me emme voi kuitenkaan verhoutua sen tekosyyn taakse, että emme voi toimia etukenossa suhteessa muuhun maailmaan. Suomalainen luonto voidaan pelastaa vain Suomessa, meidän omilla päätöksillämme ja teoillamme. Ja näillä teoilla on kiire.

Lue lisää

Suomen talouteen sisältyy tasapainottamistarpeita, sillä väestömme ikääntyy ja finanssikriisin jälkeen valtion menot ovat ylittäneet tulot vuosittain. Valtiovarainministeriön arvion mukaan tämä tasapainottamisen tarve on noin miljardi euroa vuodessa kahden seuraavan vaalikauden ajan.

Lue lisää

Työelämän laatu vaikuttaa suoraan työn tuottavuuteen ja työn tuottavuus vaikuttaa suoraan yritysten kilpailukykyyn vientimarkkinoilla. Mutta aivan vastaavasti se vaikuttaa työn tuloksellisuuteen aloilla, joissa tulosta ei voida suoraan mitata euroissa.

Meidän taloutemme kestävyys lepää huoltosuhteemme heiketessä siinä, kuinka pystymme kasvattamaan taloutta kestävästi. Tarvitaan uusia innovaatioita sekä hyvinvoivia ja sitä kautta motivoituneita työntekijöitä viemään nämä innovaatiot käytäntöön.

Lue lisää

Taide ja kulttuuri tuo yhteiskuntaan lisäarvoa, paitsi kulttuuriperinnön ja taiteen edistämisen, myös talouden näkökulmasta. Taiteeseen ja kulttuuriin tulee yhteiskunnan satsata nykyistä enemmän.  On yleinen harhaluulo, että kulttuuri tulee kalliiksi – päinvastoin. 

Lue lisää

Peruskoulumme on kriisissä, otsikot kirkuvat. On totta, että oppimistuloksemme ovat laskeneet, mutta mikään uusi mullistava uutinen tämän ei pitäisi olla. Oppimistulosten lasku on jatkunut 2000- luvun alusta alkaen. Ja vaikka keskustelussa tulosten heikentymistä usein halutaan sysätä nimenomaan tänä hallituskautena tehtyjen päätösten syyksi, tosiasiassa mittaustulokset kertovat kehityksestä tätä ennen.

Lue lisää

Pitäisikö eläimillä olla oikeuksia? Ei ainakaan siinä mitassa, kuin me ihmiset tarvitsemme. Eläimet eivät tarvitse äänioikeutta eduskuntavaaleissa. Eläimet tarvitsevat yksinkertaisuudessaan oikeudet hyvään elämään ja terveyteen.

Lue lisää